Zlatan – en mogen kommunikatör?

Zlatan_Ibrahimovi?_Euro_2012_vs_France_03

Zlatan Ibrahimovic är ju ständigt aktuell – nu senast med dokumentärfilmen ”Ibrahimovic – Från Rosengård med mer än ett mål”, vars andra del sänds ikväll den 13 oktober på Kanal 5. Zlatan har ju blivit mer mogen som en av världens bästa fotbollsspelare – och han har ju också fått bevis på det genom rollen som lagkapten för svenska landslaget. Min fundering är om han också har blivit mer mogen som kommunikatör. Och jag tror svaret på den frågan är JA. I sin tidiga och välskrivna självbiografi ”Jag är Zlatan”, skriven av David Lagercrantz, ger han en ganska osminkad bild av sin barndom och uppväxt. Hemförhållandena var också tuffa vilket väl beskrivs i boken. I filmen får man intryck av att Zlatan söker ge en mer balanserad bild av bland annat hemmet och följaktligen får hans pappa stort utrymme och uppskattning av Zlatan för att han har stöttat honom och verkligen varit hans stora supporter. Ett annat exempel från filmen är när Zlatan snodde straffen från Kim Källström i EM-kvalet 2003 mot San Marino. Det som nog inte kommit fram så mycket tidigare är att han bad laget om ursäkt vid en samling efter matchen. Hans tydliga självkritik i dokumentären är klädsam och stärker bilden av en mer mogen stjärna.

Filmen är för övrigt välgjord genom sina detaljer, intervjuer och skildring av Zlatans karriär. Zlatans story har ju det mesta man som filmmakare kan önska sig – en form av nutidens askungestory där du kommer från Rosengård och når hela vägen – till världsberömmelse och status som fixstjärna.

Zlatans förhållande till journalister och media har ofta varit problematisk. Han har vid många tillfällen reagerat på en omild behandling och tuffa frågor från närgångna reportrar. Och han har gett igen på sitt vis – ibland genom att helt ignorera media.

Mot den bakgrunden var det ett smart drag att skapa sin egen kanal – Zlatan Unplugged. Att appen är partisk och ger Zlatans egen version av tingens ordning spelar kanske mindre roll – här får han ostört ge sin syn på aktuella frågor. Appen har gett Zlatan möjlighet att skapa en mer balanserad kommunikation.

Dessutom hanterar han media bättre idag – rollen som lagkapten för landslaget och rollen som fixstjärna gör att det finns förväntningar på honom att tala med media i många sammanhang. Och han gör det allt bättre – med glimten i ögat, mycket humor och genom sin självklara framtoning som en unik fotbollsspelare och stjärna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Var god att bekräfta att du inte är en robot *