Amerikanska presidentvalet kan bli en rysare

img_0480-am-valetVar i veckan på Aspektas seminarium om det amerikanska presidentvalet. Per T Ohlsson på Sydsvenskan, sannolikt en av landets kunnigaste om amerikansk politik och presidentval, gjorde en utmärkt presentation av nuläget inför presidentvalet i november.

Förnärvarande skiljer det ca 4 procentenheter till Clintons fördel. Men det är inte på något sätt en säker ledning – det räcker med några skandaler så kan Trump stå som vinnare. Värt att notera enligt Per T är att de så kallade swing states, som Florida, Ohio och Pennsylvania, ofta fäller avgörandet. I dessa tre leder just nu Clinton vilket talar till hennes fördel. Det är också intressant med att ingen republikansk presidentkandidat har vunnit utan att ha vunnit Ohio.

Aldrig har det amerikanska folket haft två så impopulära kandidater att välja emellan. Många ser Trump som djupt ovärdig presidentposten, far med lögner, grov och har dessutom ingen politisk erfarenhet. Clinton ses som provocerande och med många frågetecken från hennes tid som utrikesminister: Har hon hjälpt maken med fundraising till Clinton Foundation? Tveksamheter kring hur hon har hanterat sin e-post m m.

Vad talar då för att Clinton ändå vinner? En av de absolut viktigaste faktorerna är den demografiska förändringen i USA. Minoritetsgrupperna som hispanics och asiater växer snabbt och dessa tenderar att rösta demokratiskt. Minoritetsgrupperna, ogifta kvinnor samt ungdomar under 30 år brukar rösta demokratiskt och de representerar ca 63% av väljarkåren.

Om Clinton misslyckas med att mobilisera dessa grupper kan Trump vinna. Han stöds av äldre, vita, lägre medelklassväljare. Trump utnyttjar också den bitterhet som finns hos amerikaner idag. Visserligen har ekonomin återhämtat sig väl sedan Lehman-kraschen 2008 men många amerikaner har trots allt fått det ekonomiskt sämre – något Trump framhåller.

Ja, mycket kan hända fram till valet. Per T framhöll det man brukar kallar för ”The October surprise”, dvs att något uppseendeväckande inträffar och svängar opinionen. En större skandal som lyfts fram kring kandidaterna eller någon stor utrikespolitisk fråga kan dyka upp.

En utmärkt site som Per t tipsade om är http://www.realclearpolitics.com/

Här kan man följa de senaste nyheterna kring valet inkl olika opinionsmätningar. Siten uppdateras dagligen.