Tarmen får en allt större betydelse för vår hälsa

omslag_giulia-enders_charmen-med-tarmen

Har just läst boken ”Charmen med tarmen” av den unga forskaren Gulia Enders.
Visste ni att:
– Tunntarmen hos en människa är mellan 3 till 7 meter lång.
– Tarmens mikrobiota (våra samlade mikroorganismer) väger upp till 2 kg och omfattar ca 100 biljoner bakterier, och i ett gram bajs finns fler bakterier än människor på jorden.
– Större delen av vårt immunsystem (ca 80 %) finns i tarmen.
– Den första studien av effekten av tarmomvårdnad på den mänskliga hjärnan från 2013 visar att efter fyra veckor ha låtit försökspersoner äta en blandning av vissa bakterier hade vissa områden i hjärnan förändrats, bl a de som bearbetar känslor och smärta.
– Probiotika är bra för magen genom att minska exempelvis gasbildning och diarréer, stärka immunförsvaret, bl a för att motverka förkylningar, samt vara ett tänkbart skydd mot allergier.

Ja, det här är bara några av många intressanta fakta i boken.

Är man intresserad av hur magen och tarmarna fungerar är det här en ”måste-bok”. Då jag själv under de senaste åren har blivit alltmer intresserad av vad man stoppar i sig och dess effekter på hälsan stod boken högt upp på min läslista. Speciellt mot bakgrund av att många välfärdssjukdomar orsakas av obalans i tarmfloran. Vid övervikt, näringsbrist, nervsjukdomar, depressioner och kroniska tarmproblem ser man förändrade bakterieförhållanden i tarmen.

Boken ger en bra beskrivning av vad som sker med matens väg genom kroppen och hur våra organ transporterar maten. Vi får exempelvis följa en tårtbits väg från munnen och vidare genom svalget, matstrupen, magen, tunntarmen och tjocktarmen. Enders beskriver också på ett intressant sätt den centrala kopplingen mellan hjärnan och tarmen. Även mikrobernas värld får en ordentlig genomlysning, exempelvis om goda och onda bakterier och deras betydelse för hälsan. Frågan om antibiotikas betydelse för tarmfloran liksom vikten av probiotika och prebiotika för en god hälsa tas upp på ett tankeväckande sätt. Enders gör den senaste kunskapen om mage och tarm tillgänglig på ett begripligt sätt. Dessutom skriver hon både underhållande och roligt – m a o klart läsvärt.

http://www.adlibris.com/se/bok/charmen-med-tarmen-allt-om-ett-av-kroppens-mest-underskattade-organ-9789137143927