Välskriven bok om hur du gör goda placeringar

Haskels bok

Läser just nu Anders Haskels nyutkomna bok – Bli grymt rik på aktier. Anders, som jag har haft en hel del kontakter med under åren, är en mycket erfaren analytiker och ekonomijournalist. Det är en bok som både privata placerare och institutionella investerare bör läsa. Eller varför inte om du arbetar med finansiell kommunikation på ett börsföretag eller som konsult och rådgivare.

Det Anders Haskel predikar handlar mycket om sunt förnuft. Det krävs inte djupa kunskaper i ekonomi eller att man följer avancerade analysmetoder för att lyckas med sina placeringar. Snarare systematik, uthållighet och ett starkt psyke. Det är viktigt att inte ryckas med i kortsiktiga trender och kunna stå emot att köpa aktier som är i ropet utan istället agera långsiktigt.

Han ger flera tänkvärda exempel.  Om man placerar 12 000 kr som gåva till sitt barn vid födelsen och köper en billig indexfond kommer innehavet med 7 procent årlig totalavkastning vara upp i 353 000 kr vid barnets 50-års dag. När barnet går i pension vid 65-års ålder kommer gåvan att ha ett värde på 975 000 kr. Bakom värdetillväxten ligger att man återinvesterar utdelningarna och drar nytta av ”ränta-på-ränta-effekten. Så långsiktigt, om än ett ganska blygsamt, sparande kan ge en riktigt god värdeökning.

Precis som för många andra låter sig Anders Haskel inspireras av en av världens främsta placerare genom tiderna – Warren Buffet. Han utgår också från enkla regler: att det företag du köper aktier i har en enkel och begriplig affärsidé, agerar långsiktigt och har stabila kassaflöden. Och kanske inte minst – att företaget leds av skickliga och ärliga människor. Ett av många tänkvärda Warren Buffet-citat är: ”Köp hellre ett fantastiskt bolag till ett hyfsat pris, än ett hyfsat bolag till ett fantastiskt pris”.

Anders Haskels bok innehåller många tips och enkla tumregler för den aktieintresserade. Här får du också reda på hur man läser en årsredovisning, exempel på olika analysmodeller m m. Den är både välskriven och underhållande. Läs den!

En reaktion på “Välskriven bok om hur du gör goda placeringar”

  1. Jag kan bara instämma! Haskel har brutit ner ”magin” kring en bra investering till det som är lätt tillgängligt för gemene man. Enkelheten är ofta det svåraste, men här har Haskel satt en tio-etta!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Var god att bekräfta att du inte är en robot *