Prinsen i Hellenius hörna – en win-win-situation

Prinsen o DavidI lördags intervjuade David Hellenius Prins Carl-Philip i premiären av den nya säsongen av ”Hellenius hörna”. Det var en intervju som gav ett tydligt win-win-resultat, dvs ett smart drag som gynnade båda parter. David Hellenius fick dit en medlem i kungafamiljen, vilket gav stor uppmärksamhet, och prinsen fick genom sitt charmiga och uppriktiga framträdande chansen att stärka sitt och kungafamiljens varumärke.

Överväganden om att genomföra intervjun kan inte ha varit helt enkla för någon av parterna. Det är säkert många som kommer ihåg humorprogrammet Hey Baberiba i TV4 för ett snart tio år sedan som drev hejdlöst med kungafamiljen. I denna parodi spelade David Hellenius just prins Carl-Philip. Att gå med på att ställa upp och bli intervjuad av David Hellenius – mannen som just har häcklat dig var nog inte helt givet för prinsen. Men varför inte möta din ”motståndare” öga mot öga och vara avväpnande uppriktig?! Smart drag av prinsen! Och smart av David Hellenius som lyckades göra det oväntade genom att få prinsen att ställa upp.

Och hur blev då resultatet? Jo, om vi betraktar intervjun utifrån ”personal branding”-perspektiv så stärkte prins Carl-Philip sin ställning. Med sitt charmiga leende och öppenhet fick han säkert mycket sympati. Här får vi se en representant från kungafamiljen som avslappnat vågar pratar om sitt problem med dyslexi, och som i sitt andra framträdande på Idrottsgalan visade hur han kunde komma igen och rätta till en tidigare felsägning. Och David Hellenius genomförde intervjun på ett underhållande sätt där han med humor vågade beröra känsliga ämnen utan att bli för ”skjutjärnsaktig”. Så även han stärkte sitt personliga varumärke. Det kan nog vara värt att titta på fler helleniushörnor i höst!

Zlatan – en mogen kommunikatör?

Zlatan_Ibrahimovi?_Euro_2012_vs_France_03

Zlatan Ibrahimovic är ju ständigt aktuell – nu senast med dokumentärfilmen ”Ibrahimovic – Från Rosengård med mer än ett mål”, vars andra del sänds ikväll den 13 oktober på Kanal 5. Zlatan har ju blivit mer mogen som en av världens bästa fotbollsspelare – och han har ju också fått bevis på det genom rollen som lagkapten för svenska landslaget. Min fundering är om han också har blivit mer mogen som kommunikatör. Och jag tror svaret på den frågan är JA. I sin tidiga och välskrivna självbiografi ”Jag är Zlatan”, skriven av David Lagercrantz, ger han en ganska osminkad bild av sin barndom och uppväxt. Hemförhållandena var också tuffa vilket väl beskrivs i boken. I filmen får man intryck av att Zlatan söker ge en mer balanserad bild av bland annat hemmet och följaktligen får hans pappa stort utrymme och uppskattning av Zlatan för att han har stöttat honom och verkligen varit hans stora supporter. Ett annat exempel från filmen är när Zlatan snodde straffen från Kim Källström i EM-kvalet 2003 mot San Marino. Det som nog inte kommit fram så mycket tidigare är att han bad laget om ursäkt vid en samling efter matchen. Hans tydliga självkritik i dokumentären är klädsam och stärker bilden av en mer mogen stjärna.

Filmen är för övrigt välgjord genom sina detaljer, intervjuer och skildring av Zlatans karriär. Zlatans story har ju det mesta man som filmmakare kan önska sig – en form av nutidens askungestory där du kommer från Rosengård och når hela vägen – till världsberömmelse och status som fixstjärna.

Zlatans förhållande till journalister och media har ofta varit problematisk. Han har vid många tillfällen reagerat på en omild behandling och tuffa frågor från närgångna reportrar. Och han har gett igen på sitt vis – ibland genom att helt ignorera media.

Mot den bakgrunden var det ett smart drag att skapa sin egen kanal – Zlatan Unplugged. Att appen är partisk och ger Zlatans egen version av tingens ordning spelar kanske mindre roll – här får han ostört ge sin syn på aktuella frågor. Appen har gett Zlatan möjlighet att skapa en mer balanserad kommunikation.

Dessutom hanterar han media bättre idag – rollen som lagkapten för landslaget och rollen som fixstjärna gör att det finns förväntningar på honom att tala med media i många sammanhang. Och han gör det allt bättre – med glimten i ögat, mycket humor och genom sin självklara framtoning som en unik fotbollsspelare och stjärna.

Välskriven bok om hur du gör goda placeringar

Haskels bok

Läser just nu Anders Haskels nyutkomna bok – Bli grymt rik på aktier. Anders, som jag har haft en hel del kontakter med under åren, är en mycket erfaren analytiker och ekonomijournalist. Det är en bok som både privata placerare och institutionella investerare bör läsa. Eller varför inte om du arbetar med finansiell kommunikation på ett börsföretag eller som konsult och rådgivare.

Det Anders Haskel predikar handlar mycket om sunt förnuft. Det krävs inte djupa kunskaper i ekonomi eller att man följer avancerade analysmetoder för att lyckas med sina placeringar. Snarare systematik, uthållighet och ett starkt psyke. Det är viktigt att inte ryckas med i kortsiktiga trender och kunna stå emot att köpa aktier som är i ropet utan istället agera långsiktigt.

Han ger flera tänkvärda exempel.  Om man placerar 12 000 kr som gåva till sitt barn vid födelsen och köper en billig indexfond kommer innehavet med 7 procent årlig totalavkastning vara upp i 353 000 kr vid barnets 50-års dag. När barnet går i pension vid 65-års ålder kommer gåvan att ha ett värde på 975 000 kr. Bakom värdetillväxten ligger att man återinvesterar utdelningarna och drar nytta av ”ränta-på-ränta-effekten. Så långsiktigt, om än ett ganska blygsamt, sparande kan ge en riktigt god värdeökning.

Precis som för många andra låter sig Anders Haskel inspireras av en av världens främsta placerare genom tiderna – Warren Buffet. Han utgår också från enkla regler: att det företag du köper aktier i har en enkel och begriplig affärsidé, agerar långsiktigt och har stabila kassaflöden. Och kanske inte minst – att företaget leds av skickliga och ärliga människor. Ett av många tänkvärda Warren Buffet-citat är: ”Köp hellre ett fantastiskt bolag till ett hyfsat pris, än ett hyfsat bolag till ett fantastiskt pris”.

Anders Haskels bok innehåller många tips och enkla tumregler för den aktieintresserade. Här får du också reda på hur man läser en årsredovisning, exempel på olika analysmodeller m m. Den är både välskriven och underhållande. Läs den!