Har världen blivit galen?

d trumpVi lever i en mycket omvälvande tid. Förändringstakten är hög i vårt samhälle präglad av ökad globalisering, polarisering och digitalisering. Jag är nog inte ensam om att uppleva att vi lever i en alltmer kaotisk värld. Några saker har fått mig att fundera på om världen har blivit galen.

Terroristattacker, stora som små, har dessvärre blivit ett allt vanligare inslag i vardagen och utgör ett stort hot mot den fria världen. Är världen oförmögen att ta itu med både säkerhetsfrågor och roten till terrorismen? Ligger förklaringen i totalt skilda världsuppfattningar och värderingar samt ökande klyftor mellan välbeställda och fattiga? Saknar vi i Västvärlden förmåga att verkligen förstå och sätta in oss i jihadisternas situation och syn, eller är det så att den fria världen och jihadisterna aldrig kommer att förlikas?

Ett annat exempel på vår galna värld är presidentvalet i USA. En forskare på Harvard har gjort en genomgång av Donald Trump och Hillary Clintons påståenden och kommentarer under primärvalen. Den visar att över 60 procents av Trumps uttalanden var antingen falska eller kraftigt överdrivna. Motsvarande siffra för Clinton var över 20 procent. Det finns en uppbar risk att världens mäktigaste ämbete kommer att intas av en opålitlig pajas och skojare. Enligt en av de senaste opinionsmätningarna leder han med tre procentenheter före Clinton. Hur kan en politiker som baserar så mycket av sin kampanj på lögner och överdrifter ens komma i närheten av presidentposten? Jag börjar då fundera på om det är den outbildade amerikanska allmänheten som inte vet bättre. En snabb koll på nätet visar dock att ca 33 procent av amerikanarna har en högskoleutbildning mot 23 procent för svenskarna – om detta nu stämmer.

Det tredje exemplet på dagens galenskap är lanseringen av Pokémon Go. Från små samhällen på landet i Skåne till storstaden Paris har jag sett människor vara helt fokuserade på att fånga imaginära figurer med sin mobil – hur galet är inte det? Ur kommersiell synpunkt får man dock bara gratulera Nintendo. Sällan har man sett en internationell lansering få så mycket uppmärksamhet, både i traditionell media och på nätet. Jag själv skulle dock aldrig kunna tänka mig springa runt och jaga pokemonfigurer. Samtidigt kan jag inte låta bli att fascineras över att Nintendo lyckats skapa en produkt som kombinerar både den virtuella och verkliga, fysiska världen. Och för oroliga föräldrar ger ju Pokémon Go barn och ungdomar möjlighet att faktiskt även få motion samtidigt som man håller på med spelet.