Fler borde dra nytta av mental träning

mental träning

Fler borde ägna sig åt mental träning för att förbättra sina prestationer och stärka sin konkurrenskraft. Genom min nära vän Gabriel Olsson har jag fått chansen att vid flera tillfällen lyssna på Erwin Apitzsch, idrottspsykolog och en av pionjärerna som introducerade idrottspsykologin i Sverige. Vi är fyra inbitna golfare som fick ta del av Erwins goda råd när det gäller mental träning och idrott allmänhet och golf i synnerhet. Vi fokuserade mycket på inre och yttre störande faktorer, vilka som kan påverkas och hur man gör det. Vi pratade om hur man kommer runt negativa tankar samt mycket om visualisering, dvs att se den perfekta rörelsen eller slaget. Fokus på processmål snarare än resultatmål. Positivt tänkande och följa sin ”game plan”. Etc. Mycket av teorin bakom mental träning kan tyckas vara självklarheter men så lätt att glömma bort. Står du på golfbanan och ska slå bollen över ett vattenhinder in på green är den vanliga tanken: ”Nu får jag bara inte slå bollen i vattnet” istället för att se det perfekta slaget framför dig när bollen går i en fin båge över dammen, landar på green och lägger sig en decimeter från hålet.

Och så klart är teorin bakom framgångsrik mental träning tillämpbar på det mesta i vår tillvaro. Framför allt i samband med prestationer. När du ska hålla en presentation för dina kollegor på jobbet. Ett säljmöte med viktiga kunder. När du ska leda ett projekt för att utveckla nya tjänster och produkter. När du som student ska tenta. Etc.

Den enkla slutsatsen är att såväl företag och myndigheter som organisationer och enskilda personer borde satsa på mental träning. Speciellt mot bakgrund av hårdare konkurrens och ökad stress i ett samhälle med ”information overload”. På skolor och universitet borde mental träning vara ett ämne på schemat liksom man läser naturkunskap, matematik, språk etc. Företag borde även ha mental träning som en del av sin kompetensutveckling. Precis som de främsta idrottarna i världen lyckas bli bäst, där mental träning ofta kan vara avgörande, borde företags- och organisationsledningar säkerställa bästa konkurrenskraft genom en stark mental styrka.

erwin apitzsch

https://www.sydsvenskan.se/2015-06-29/sportig-veteran-med-dubbla-kompetenser