”Create space” för att må bättre

Viranchyasana_by_Caroline_Klebl-_2014-02-20_09-54Jag var idag under lunchen på ett suveränt Vinyasa Flow-pass på Hot Yoga i Malmö. Instruktören Lina, som har en fantastisk kroppskontroll, berättade att temat för dagen var ”Create Space”. Create space for your body and mind. Och det slog mig att det är precis det man ska göra i dagens högtemposamhälle. Du kan ”skapa utrymme” både i kroppen och själen på olika sätt. Kroppsligt genom att fokusera på andning, olika yogarörelser (exempelvis genom att öppna upp kroppen med olika övningar) eller annan träning. Själsligt genom meditation, reflektioner och avslappning. Man skulle kunna beskriva ”create space” som ett sätt att öka sin förmåga att vara närvarande i nuet – dvs mindfullness eller medveten närvaro.

Många människor idag utsetts för stress, både professionellt och privat – fast nog mest i jobbet. Något av det bästa man kan ge sina barn men även sig själv är förmågan att mitt i all press och stress ta ett steg tillbaka och skapa plats eller rum för sig själv – ett yogapass, ens stunds meditation eller en löparrunda. Själv har jag märkt att yoga är både fysiskt och psykiskt utmärkt träning – ofta är jag helt slut efteråt – man känner verkligen att kroppen är genomtränad. Ett sådant pass, och det bör vara helst en gång om dagen, gör att man får ny energi samtidigt som man blir mer samlad och fokuserad.

Fysisk träning, mental träning och avslappning bör finnas med i någon form varje dag på skolschemat liksom på landets arbetsplatser. Det finns studier som visar att elever i skolor som har fysisk aktivitet en gång om dagen får bättre studieresultat – bara ett litet exempel. Ökat fokus på kropp och själ skulle skapa mer effektiva och harmoniska människor.

Tips! Prova yoga – jag tror inte ni kommer att ångra det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Var god att bekräfta att du inte är en robot *