Offensiv krishantering för näringslivets rockstar

IMG_2187

Just nu utspelar sig ett mycket intressant drama i det svenska och till viss del norska näringslivet. Hexagons VD och guldgosse Ola Rollén står åtalad av norska ekobrottsmyndigheten Ökokrim för olovlig insiderhandel i det norska biometriföretaget Next Biometrics. Åklagaren hävdar att Ola Rollén genom bolag köpte på sig aktier på icke offentliggjord kurspåverkande information. Några dagar efter köpet av aktier deltog samma bolag i en riktad nyemission som fick kursen att rusa.

I den här typen av situationer är det inte ovanligt att bolaget bakom sin VD, dvs styrelsen, ber VD:n ta time-out tills frågan är utredd och juridiskt avgjord alternativt att den åtalade till och med får lämna in sin avskedsansökan för att inte skada bolaget.

I Ola Rolléns fall ställer styrelsen helhjärtat upp bakom sin VD och menar att det finns stark bevisning som visar på Ola Rolléns oskuld. Och det finns ju ett grundläggande skäl till att man inte vill förlora sin VD med stjärnstatus. Få andra VD:ar lär ha betytt så mycket för sitt bolags utveckling. När Ola Rollén tillträdde som VD för Hexagon år 2000 var börsvärdet någon miljard kronor. Som framgick av DI den 17 mars har Ola Rollén under sina år utvecklat Hexagon till ett snabbväxande och mycket framgångsrikt mätteknik- och mjukvaruföretag med ett börsvärde på cirka 130 miljarder kronor!

Styrelsen för Hexagon använder sig av en mycket offensiv krishantering:
– Man har gjort en egen utredning för att visa på sin VD:s oskuld.
– Transparensen och tillgängligheten är stor: I torsdags den 16 mars arrangerade Hexagon en telefonkonferens för analytiker och investerare där Ola Rollén med advokater ägnade mycket tid åt att förklara de omstridda aktieaffärerna hösten 2015.
– Styrelsen sluter helhjärtat upp bakom sin VD
– Styrelseordförande vill inte ens säga idag att Ola Rollén måste gå ifall han fälls

Samtidigt står åklagaren Marianne Bender på sig och hävdar att hon är övertygad om att kunna bevisa Ola Rolléns straffrättsliga gärningar. Dessutom tillägger hon att i nio av tio mål har Ekobrottsmyndigheten lyckats få fällande domar.

Jag tycker det är befriande att styrelsen bedriver en proaktiv och offensiv kriskommunikation, under förutsättning att man har väl på fötterna. Det är ovanligt att en styrelse så helhjärtat backar upp sin VD, det hade varit lättare att kasta ut den misstänkte för att rädda sitt eget skinn. Samtidigt så kan det bli besvärande om målet drar ut på tiden – det finns spekulationer om att målet kommer upp tidigast hösten 2017 eller till och med under 2018 i Oslo tingsrätt. Att ha en åtalad VD, visserligen ej fälld, under sådan lång tid kan knäcka förtroendet för både styrelsen och bolaget. Idealiskt hoppas nog styrelsen på en snabb process med friande dom – då kan den offensiva kriskommunikationen visa sig väldigt lyckosam.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Var god att bekräfta att du inte är en robot *