Potential att skapa bättre relationer och bygga sina varumärken på sociala medier

social media

Företag och kommuner blir alltmer aktiva på sociala medier för att kommunicera med sina kunder, medborgare och andra intressenter. De är bra på det som är kvantitativt engagemang som frekventa uppdateringar och de använder Facebook, Linkedin och andra sociala medier som en kanal för kundservice. Det visar en undersökning som det digitala kommunikationsföretaget Ebility har genomfört bland 30 skånska aktörer som företag, kommuner med flera. Men undersökningen visar också att de inte är lika bra på att bygga relationer, förstärka sina varumärken och upplevelsen av sina verksamheter.

Det finns vissa aktörer, som lastbilstillverkaren Scania, den danska koncernen Maersk och svenska polisen, som är goda förebilder när det gäller att utnyttja sociala medier för att skapa engagemang och bygga sina varumärken. Ta Maersk som lyckas få många följare på sociala medier som är intresserade av deras supertankers och verksamhet. Alltså, det behöver inte vara Business to Consumers-företag för att ha en stark närvaro på sociala medier. Vad det bland annat handlar om är att arbeta med storytelling som skapar en nyfikenhet kring en organisations verksamhet. Det kan vara allt från företagets historia till spännande upplevelser och nyttan med en organisations produkter och tjänster. Hur berättar du en engagerande historia med ett inlägg?

Undersökningen ger goda tips, bland annat från den konsumtentdrivna kommunikationen, som B2B-företag och offentliga aktörer kan ha nytta av. Frågor som man bör ställa för att skapa en engagerande närvaro på sociala medier kan vara: Vilka vill vi framför allt nå i denna kanal? Har vi en tydlig contentstrategi? Vilka är de viktiga opinionsbildarna som vi kan engagera för att skapa ett ökat intresse för vår verksamhet? Vilket material i form av bilder, infographics, texter etc ska vi arbeta med? Dvs vilka ämnen engagerar och hur kan vi formulera och skräddarsy våra uppdateringar för bästa spridning? Hur kan vi arbeta mer redaktionellt för att nå framgång? Hur följer man upp de mål, kvantitativa och kvalitativa, som vi har satt upp?

Mer info om undersökningen kan efterfrågas på Ebilitys hemsida –
http://www.ebilityadvisors.com/#contact

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Var god att bekräfta att du inte är en robot *