Allt fler misstankar om insiderbrott – insiders behöver skärpa sig

 

Misstankarna om insiderhandel och insiderbrott har duggat tätt den senaste tiden. Två personer i ledande ställning på Cloetta sålde aktier några veckor innan företaget gick ut med en vinstvarning i mitten av september. Personerna bedyrar sin oskuld men frågan utreds fortfarande av Ekobrottsmyndigheten. I oktober vinstvarnade Oscar Properties. Strax före vinstvarningen föll aktien med 7 procent, vilket föranleder misstankar om att någon eller några har handlat på denna insiderinformation innan den blev offentlig. Ola Rollén, VD för Hexagon, utreds av norska ekobrottsmyndigheten för insiderbrott – rättegången inleddes förra veckan. I slutet av oktober kunde vi läsa att affärssystemföretaget Fortnoxs störste ägare misstänks för insiderbrott. Listan börjar bli lång.

Sedan den 3 juli 2016 gäller MAR – EUs nya marknadsmissbruksförordning. Det är ett snårigt regelverk som inte alltid är så lätt att förstå. Det reglerar bl a vilka personer som är i ledande ställning, definition av insiderinformation och insiderhandel, vad som är ett uppskjutet offentliggörande, permanenta och händelsestyrda loggböcker, handelsförbud med aktier, insynsrapportering m m. Det var övrigt förvånande att Finansinspektionen var så sena med att vägleda emittenter dvs de noterade bolagen och aktieägare om hur MAR skulle tillämpas. Nu har det gått över ett år och vi som arbetar i marknaden börjar bättre förstå vad som är korrekt tillämpning.

Är du en insiderperson eller person i ledande ställning måste man vara extremt försiktig när det gäller köp och försäljning av aktier i det egna bolaget. Enligt MAR råder en stängd period, dvs 30 dagar före offentliggörandet av en delårsrapport, råder handelsförbud. Dessutom kan det ju mellan kvartalsrapporterna komma ut nyheter som innehåller insiderinformation, dvs kan påverka kursen i endera riktningen; stora order, förvärv, vinstvarning m m. Detta gör det svårt för en person i ledande ställning att handla med aktier. Riskerar jag att göra fel, dvs kommer min försäljning eller köp av aktier för nära en nyhet med insiderinformation?

Min uppfattning är att insiderpersoner inte ska chansa överhuvudtaget. Det finns ett tillfälle som sällan skapar något problem: Köp eller sälj aktier direkt efter att en kvartalsrapport är offentliggjord (rekommendationen är tidigast en timme efter kvartalsrapporten har släppts). Om det inte är optimalt för den egna plånboken så kan det inte hjälpas. Och, rådfråga juristerna gärna en gång för mycket än för lite hur MAR ska tolkas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Var god att bekräfta att du inte är en robot *