3-printing kommer att revolutionera våra liv

M Braian

För ett par veckor sedan lyssnade jag på en otroligt inspirerande föreläsning hos Sällskapet Lundaakademiker. Michael Braian, doktorand vid Tandvårdshögskolan i Malmö talade över ämnet 3D-printing från nano till makro. 3D-printing är ju ingen ny teknologi men den verkar ha utvecklats väldigt mycket de senaste åren, något som kommer att få stor betydelse för våra liv.

För ett par år sedan kom jag i kontakt med 3D-printing teknologin när jag arbetade för Höganäs. Att printa saker från metallpulver är ju rätt fantastiskt. Men efter att ha lyssnat på Michael Braian så börjar jag förstå att det här är mer revolutionerande än vad man kan föreställa sig. 3D-printing kommer säkerligen kullkasta många affärsmodeller i näringslivet och öppna upp för nya möjligheter i det mesta som berör våra liv. Några branscher där teknologin redan har fått stor betydelse är den tillverkande industrin och inom det medicinska området. Vissa menar att 3D-printing är lika revolutionerande som när internet slog igenom.

Michael gjorde först en kort historisk exposé från stenålder och industrialiseringen till dagens informations- och servicesamhälle där han gav exempel på hur människan genom allt från tillverkning av stenföremål och vapen till valsning, slipning m m har använt sig av subtraktion, dvs att genom bearbetning ta bort material för att få fram det färdiga föremålet. Med 3D-printing är det precis tvärt om. Det är en additiv teknik där man lägger till material, lager på lager, tills produkten är klar.

Jag trodde i min enfald att 3D-printing handlade om printing av föremål genom laserteknologi och exempelvis metallpulver. Jag själv fick en liten visselpipa i metall efter mitt besök på Höganäs. Michael förklarade att vi pratar inte om en, utan över 40-tal olika tekniker, inom 3D-printing. Och vi pratar om en mängd olika material som exempelvis plaster, keramer, metallpulver och biologiskt material.

Ur ett makro perspektiv gav han exempel från Kina där man printar hus! Exempelvis tio mindre bostadshus per dygn! Ur ett mikroperspektiv visade han prov från en konstnär som hade printat en elefant väldigt detaljerat som stod på ett hårstrå. Elefanten var 0,2 mm! Michael visade också hur forskare hade lyckats printa hud och även organ i kroppen. Han är själv tandtekniker och berörde kort om möjligheterna att printa tänder!

Det är inte svårt att inse att såväl privatpersoner som företag kommer att kunna skaffa sig stora fördelar genom 3D-printing. Saknar man en till exempel en reservdel så kan man printa själv eller få det genom företag som är specialiserade på 3D-printing inom service och eftermarknad. Sparade CAD-ritningar i datorn kan snabbt användas. Både ur kostnads- och tidsperspektiv erbjuder den nya teknologin stora fördelar, speciellt när forskarna nu lyckats öka hastigheten i printingprocessen väsentligt.

Sammantaget gjorde Michael en briljant presentation. Han använde mycket bilder, animationer och YouTube-filmer tillsammans med lite text på sina slides – han lyckades förmedla ett inte helt okomplicerat budskap på ett tydligt, enkelt och intresseväckande sätt. Något att inspireras av både ur affärs- och kommunikationssynpunkt!

Läs mer om 3D-printing: http://www.3d-printing.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Var god att bekräfta att du inte är en robot *